• 12è ANIVERSARI FÍCAT

    Vine a celebrar-ho amb nosaltres!

    Al Restaurant InOut Hostel

    c/ Major del Rectoret nº 2 

    el 26 de maig de 2024

    Reserva aquí
  • Mare jugant amb la seva filla nascuda amb fissura labiopalatina

    ASSOCIAT A FÍCAT

    SÓN NOMÉS 30€ L'ANY


    Ajuda a les persones nascudes amb

    fissura labiopalatina. Associa't a

    Fícat. Podràs desgravar el 80% de

    la quota. Ajudaràs a que les

    persones nascudes amb fissura

    labiopalatina puguin desenvolupar

    tot el seu potencial.

    ASSOCIA'T
  • Nadó amb SPR prenent llet amb un biberó especial

    GUÍA D'ALIMENTACIÓ

    Demana la teva guia per a famílies

    on t'explicarem de forma senzilla

    les diferents pautes de lactància i

    alimentació necessàries per tenir

    cura del teu nadó nascut amb fissura.

    DEMANA LA TEVA
  • Unes mans agafant un conte infantil

    UN PRECIÓS SOMRIURE

    Compra aquest bonic conte, editat

    per Fícat amb l'objectiu d'explicar

    als més petits de la casa què és

    la fissura labiopalatina i quin és

    el tractament. No et quedis sense!

    COMPRA EL TEU EXEMPLAR
FES UNA DONACIÓ

Diseño del blog

ORTODÒNCIA

Extret del Parlem-ne!: Ortodòncia, part integral del tractament del pacient amb fissura , a càrrec de la dra. Adriana Agell

Principis del tractament d'ortopèdia i ortodòncia en pacients amb fissura


Els pacients amb llavi i paladar fissurat (FLP) desenvolupen anomalies a causa de desequilibris intrínsecs. Per exemple, desequilibris a la musculatura facial que causen mala posició. Com a conseqüència, la funció dental per mastegar i parlar, la salut bucal i l'aparença facial es poden veure afectades negativament. Com a resultat d'aquest canvi o dimorfisme facial, els pacients amb FLP poden desenvolupar alteracions emocionals com el trastorn dismòrfic corporal (TDC). L'ortodoncista juga un paper fonamental a l'equip multidisciplinari per avaluar i tractar el desenvolupament dental i facial durant les diferents etapes de creixement.


Segons l'American Cleft-Palate-Craniofacial Association, es recomanen períodes de tractament actiu, controlat i eficient, seguit d'intervals de retenció en què anem controlant l'evolució. Les visites de control post-tractament continuen sent importants:


  1. Ortopèdia maxil·lar prequirúrgica
  2. Ortopèdia interceptiva
  3. Alineació dels incisius maxil·lars, previ a l'empelt alveolar
  4. Empelt alveolar
  5. Ortodòncia convencional en la dentició permanent
  6. Cirurgia ortognàtica
  7. Retenció


Etapes dentals i fases d'ortodòncia en cadascuna

Dels 0 als 3 anys és l'etapa neonatal, comencen a sortir les primeres dents. Als 3 anys, generalment, caldria tenir la dentició primària completa erupcionada (dents de llet). En aquesta fase es realitzen l'ortopèdia maxil·lar i el modelatge nasal.


Dels 3 als 6 anys tenim la dentició primària completa. Són importants els controls amb odontopediatria i la cura de la salut bucal. Cal recordar que els pacients amb fissura tenen un alt risc de càries perquè van tenir el nas comunicat amb la boca i això ocasiona la presència d'uns bacteris que augmenten aquest risc. Per la mala posició de les dents, es fa més difícil la higiene. És molt important conservar les dents de llet perquè a més de servir-nos per parlar, per guiar la sortida de les dents permanents… les necessitem també per a l'ortodòncia, ja que molts aparells hi aniran recolzats. En aquesta etapa comencem a valorar com es va desenvolupant la maloclusió. Poden començar a aparèixer problemes en el creixement i en la posició dels ossos. S'avalua la maloclusió i es col·loca l'ortopèdia interceptiva,


Entre els 6 i els 12 anys tenim la dentició mixta, comença el recanvi de dents. A partir dels 6 anys apareixen els molars definitius. Els pacients amb FLP poden tenir l'edat del recanvi dental alterada, acostuma a produir-se una mica més tard. En aquesta etapa cal vigilar com es va produint el recanvi dental, tant les noves peces que surten com les dents de llet que han de caure perquè la posició sigui correcta. A més, busquem una alineació a la part anterior perquè estem preparant l'empelt alveolar.


De 12 a 18 anys ja hem acabat de mudar gairebé totes les dents i tenim els segons molars. Comencem una segona fase d'ortodòncia per acabar d'encaixar totes les dents. Preparem la reparació de pròtesis si ens falta alguna dent o si no hem aconseguit que el creixement succeeixi com volem, també preparem una ortodòncia per fer la cirurgia final del pacient (cirurgia ortognàtica).


Ortopèdia maxil·lar prequirúrgica


Consisteix en uns aparells que es col·loquen a la boca del nadó, idealment, nounat. Ens ajuda a rehabilitar les funcions alterades. No es tracta únicament d'un obturador que separa la boca del nas, té més utilitats: Ens ajuda a la respiració, a la deglució, a la succió… Rehabilitant aquestes funcions de petits afavoreix que la forma dels maxil·lars sigui millor, conforme vagin creixent. 


Altres beneficis:

  • Ajuda a establir una posició normal de la llengua
  • Estimula i guia el creixement del maxil·lar
  • Contribueix a l'horitzontalització dels processos palatins
  • Estimula el tancament de la fissura per creixement dels segments als tres plans
  • Molt bon feedback per part dels altres professionals que atenen els nadons: neonatòlegs, foniatres, logopedes… Noten el canvi en la regularització de funcions
  • Millora la preparació per a les cirurgies de llavi i paladar
  • Ajuda al modelatge del nas
  • Guia de l'erupció dentària
  • Menys incidència d'otitis mitjana recurrent per la millora de la deglució i del moviment dels músculs del paladar
  • Dona tranquil·litat psicològica als pares. Genera una càrrega de treball important per als pares, però els fa sentir part del tractament i afavoreix un vincle positiu amb l'equip mèdic.

Ortopèdia interceptiva

Es realitza un cop finalitzada l'etapa de l'ortopèdia prequirúrgica i de les cirurgies. Observem alguns problemes en els pacients amb fissura, com ara una reducció del creixement del maxil·lar als tres plans de l'espai. Això passa a causa de la fissura (en tenir una sutura, l'os creix menys) també pels procediments quirúrgics (tensió en els teixits tous) i per la funció muscular alterada. 


A les fissures unilaterals ens trobem amb un arc no alineat, sense aquesta forma rodona que voldríem. El fet que els segments no creixin als tres plans de l'espai ens genera mossegades creuades. També observem maloclusions de classe III, en què les dents de dalt estan per dins de les de baix.


A les fissures bilaterals tenim l'os del paladar dividit en tres parts i ens col·lapsen els dos segments dels costats cap al mig. Tenim problemes amb l'alineació de l'arc, perdent l'arc rodó i trobem mossegades creuades bilaterals. En aquests pacients la premaxil·la pot estar cap enfora i de vegades també cap avall. Solem trobar maloclusions de classe II (les dents de dalt per fora de les de baix), encara que també poden presentar mossegades creuades (classe III).


Alguns problemes de l'ortopèdia interceptiva poden ser la mala posició dentària, que pot generar problemes en el llenguatge i la parla, alteració desviada de la musculatura i complicació de la higiene dental (increment del risc de càries).


Els objectius en aquesta fase són:

  • Alinear l'arc
  • Eliminar les mossegades creuades (tant anteriors com posteriors)
  • Crear l'espai òptim que permeti l'erupció espontània dels incisius 
  • Millorar la respiració nasal 
  • Millorar la correcta posició lingual (millorant també la funció de la parla)
  • Eliminar hàbits que ens poden alterar el creixement normal


Treballem amb diferents tipus d'aparells. Uns que portaran sempre els pacients amb fissura són els expansors perquè l'os creixi. N'hi ha de tipus fix i de posar i treure. Es fan servir llargs períodes de temps perquè els teixits estan comprimits i això dificulta que es pugui assolir aquest creixement.

La màscara de protracció es fa servir perquè l'os de dalt creixi endavant. Es tracta d'un aparell extern i unes gometes a l'interior de la boca. S'utilitza només a casa, per dormir.


A l'ancoratge ossi es col·loquen unes plaquetes unides a l'os i unes gomes. Aquest tractament substituirià l'anterior, però té el problema que no el podem col·locar fins que el pacient està molt avançat en el seu creixement. És una bona tècnica que resulta ben rebuda pels pacients, però la podem fer servir quan són més grans (10-11 anys).

L'ortopèdia amb pistes de resina directes són uns “topalls” del material amb què s'empasten les dents. Es col·loquen a la zona anterior perquè quan tanquem la boca, les dents xoquin amb la resina i no amb la dent. Es dissenyen amb unes inclinacions que ajudin a moure les dents de dalt cap a fora o les de baix cap a dins o les de davant cap a fora… Aquest tractament es pot utilitzar combinat (ex. Expansor + pistes resina).

Els aparells de teràpia miofuncional són com unes proteccions plàstiques (similars a les dels boxejadors). Es fan servir tant de dia (realitzant exercicis amb ells) com a la nit i serveixen per regularitzar funcions. Poden fer-se servir de forma combinada amb altres tractaments.

Alineació dels incisius maxil·lars, prèvia a l'empelt alveolar

En aquesta etapa volem redreçar i desrotar incisius, corregir mossegades creuades i crear una estètica òptima respecte a la línia mitja facial. A més de l'expansió, es poden col·locar brackets a la part anterior de les dents del davant per alinear i crear espai per col·locar l'empelt alveolar.


Empelt alveolar


Es col·loca os a la zona de la fissura perquè la dent definitiva, que està per erupcionar en aquest lloc (dent lateral o caní), tingui on fer-ho. L'edat de l'empelt depèn d'on és la fissura i de com vagi el desenvolupament de la dentició del pacient.


  • Es fa l'empelt entre els 6 i els 11 anys
  • S'eliminen les fissures romanents
  • Permet l'erupció dels canins laterals
  • Permet un millor tancament amb ortodòncia a la zona on tinguem absència d'incisius
  • Estabilitza els segments maxil·lars separats
  • Ofereix suport ossi a la base alar del nas
  • Li dona continuïtat a la geniva.

Ortodòncia convencional en dentició permanent

Es tracta de l'ortodòncia definitiva, que mourà les dents a la posició en què quedaran. Busquem establir una oclusió o mossegada correcta, aconseguir una estètica facial i millorar la parla (hi ha canvis als punts articulatoris en moure les dents). 


Els pacients amb fissura poden presentar absència de dents a la zona de la fissura. En aquest moment cal decidir si es pot tancar l'espai movent les pròpies dents o si cal col·locar una pròtesi.

És important l'ús de retenidors per mantenir les dents en la posició que les deixem. Seran necessaris tota la vida.


En general, es fan servir brackets convencionals de metall. Hi ha controvèrsia sobre l'ús d'ortodòncia invisible en pacients amb fissura, encara no hi ha articles científics sobre això. Algunes experiències semblen assenyalar que és molt més difícil moure les dents amb aquest tipus d'ortodòncia, en pacients amb fissura.


Cirurgia ortognàtica


És el darrer pas per finalitzar l'ortodòncia. Busca col·locar els ossos maxil·lars i mandibulars a la posició correcta de relació. Es pot necessitar operar l'os de dalt i/o el de baix. Hi ha també la distracció osteogènica quan la distància entre l'os de dalt i el de baix és molt important. 


Retenció 

És present en tots els pacients que porten ortodòncia, però encara és més present en els pacients amb fissura. En totes les etapes de tractament valorarem si cal per mantenir al seu lloc els canvis aconseguits.


Els problemes en la retenció dependran de les condicions anatòmiques i fisiològiques, de la contracció del teixit cicatricial,  de la pèrdua de suport ossi que tinguem,  de la posició anòmala de la llengua i de l'absència de dents.


Per a la selecció de la retenció tindrem en compte:


  • L'amplada del defecte original
  • Els detalls de la primera i segona cirurgia
  • La tècnica quirúrgica i la perícia del cirurgià que va operar
  • Les relacions dentals abans de l'ortodòncia
  • El grau d'expansió ortodòntica realitzada
  • L'edat del pacient


En funció d'aquestes variables, triarem una retenció removible o una retenció fixa.


La retenció removible té una bona adaptabilitat perquè és de posar i treure, es pot realinear o ajustar, és fàcil de col·locar i ajustar i podem tenir un control del fantoma (si falta una dent, en puc posar una a l'aparell perquè estèticament es corregeixi aquest defecte mentre porta l'aparell posat).


La retenció fixa és més desitjable pels doctors perquè té més estabilitat, es col·loca per temps indefinit, és més estètic i funcional, però comporta un alt risc a càries.


COMPARTEIX LA NOSTRA HISTÒRIA

Share by: