• 12è ANIVERSARI FÍCAT

    Vine a celebrar-ho amb nosaltres!

    Al Restaurant InOut Hostel

    c/ Major del Rectoret nº 2 

    el 26 de maig de 2024

    Reserva aquí
  • Mare jugant amb la seva filla nascuda amb fissura labiopalatina

    ASSOCIAT A FÍCAT

    SÓN NOMÉS 30€ L'ANY


    Ajuda a les persones nascudes amb

    fissura labiopalatina. Associa't a

    Fícat. Podràs desgravar el 80% de

    la quota. Ajudaràs a que les

    persones nascudes amb fissura

    labiopalatina puguin desenvolupar

    tot el seu potencial.

    ASSOCIA'T
  • Nadó amb SPR prenent llet amb un biberó especial

    GUÍA D'ALIMENTACIÓ

    Demana la teva guia per a famílies

    on t'explicarem de forma senzilla

    les diferents pautes de lactància i

    alimentació necessàries per tenir

    cura del teu nadó nascut amb fissura.

    DEMANA LA TEVA
  • Unes mans agafant un conte infantil

    UN PRECIÓS SOMRIURE

    Compra aquest bonic conte, editat

    per Fícat amb l'objectiu d'explicar

    als més petits de la casa què és

    la fissura labiopalatina i quin és

    el tractament. No et quedis sense!

    COMPRA EL TEU EXEMPLAR
FES UNA DONACIÓ

Diseño del blog

Intervenció quirúrgica. Estada a l’hospital i postoperatori a casa.

Associació Fícat

MOLT IMPORTANT: La informació que facilitem en aquesta entrada, tot i estar confirmada amb els equips de cirurgia tant de Sant Joan de Déu com de Vall d’Hebrón, està generalitzada. Sempre heu de seguir les indicacions específiques del vostre cirurgià ja que segons la tècnica quirúrgica emprada les cures poden ser diferents de  les que explicarem a continuació. En cas de dubte, sempre heu de consultar-ho amb el vostre cirurgià.

Abans de la intervenció

Abans de l'operació, haureu de fer el preoperatori. Primerament, us programaran una analítica on, entre altres valors molt importants, revisen que la coagulació i hemograma de la sang sigui correcte. Amb els resultats obtinguts, us visitarà un anestesiòleg que us explicarà el tipus d’anestèsia que s’emprarà i algunes indicacions a tenir en compte.



Un cop feta  la visita amb l’anestesiòleg, si dóna el vistiplau, es programa la intervenció quirúrgica. Habitualment, us trucaran amb dues o tres setmanes d’antelació per informar-vos del dia de l'operació, però a vegades, per aprofitar forats a quiròfan, truquen amb menys antelació. És un moment complicat, i a vegades pot donar vertigen, però el nostre consell és sempre aprofitar la data que us donin.



Un o dos dies abans de la intervenció, us trucaran des de l’hospital per dir-vos l’hora d’ingrés i donar-vos algunes indicacions. Aquest sol ser un moment emocionalment complex, però recordeu sempre que sou una família excepcional, sigueu conscients de tot el que heu aconseguit junts i estigueu convençuts que l'operació passarà i que tot anirà bé.

Preparar la maleta per anar al hospital

En general, els nens i nenes estan ingressats 48 h després de l'operació. A vegades, donen l’alta a les 24 h si la recuperació de l’infant és molt favorable, i altres vegades poden trigar una mica més. El més important no són els dies d’estada a l’hospital, sinó que marxeu a casa en el moment que sigui segur per tots.


A l’hospital sol fer calor a l’hivern i fred a l’estiu (al contrari de la resta del món), per això porteu roba tant per l’infant com per vosaltres tenint en compte aquests canvis de temperatura. Vigileu que els bodies que porteu siguin creuats o que tinguin el coll prou ample per a ficar-ho per les cames, per evitar haver de ficar res pel cap del nadó just acabat d’operar. Porteu roba còmoda i  ample. Intenteu estar el més a gust possible dins de la incomoditat que suposa ser-hi en un hospital. És molt fàcil que us taqueu sovint, ja que les primeres hores solen sagnar i fer molta saliva. Porteu diverses samarretes o bodies de recanvi tant pel nen com per vosaltres.

Agafeu algunes joguines que siguin especials pel vostre fill, la manteta, el seu conte preferit... Tot allò que el  pugui fer sentir a gust. També porteu algun got de silicona, culleretes de silicona tova i si en teniu, un biberó especial postquirúrgic (no serveixen els biberons normals). Tot i que a l’hospital us donaran llet i menjar pel vostre fill, si està acostumat a una marca de llet de fórmula particular us recomanem que la porteu. 

No patiu si creieu que porteu massa coses. Si així us sentiu més segurs, benvingut sigui! Tot i que, normalment, les famílies acaben no fent servir quasi res de allò que es porten :P


Intenteu
dormir tot el que pugueu la nit abans de la intervenció, ja que possiblement, els primers dies no podreu descansar bé.

El dia de la intervenció

Haureu d’acompanyar el vostre fill fins a quiròfan on us explicaran el procediment a seguir per ficar al nadó a la sala, a reanimació i per pujar a planta. Cada hospital té els seus propis protocols (a causa de la pandèmia van variant constantment) així que no els exposarem aquí per no confondre-us.


En general, tant a Sant Joan de Déu com a Vall d’Hebrón, subministren un gas mitjançant mascareta al nadó per tal que s’adormi i no pateixi gens en col·locar-li la via. D’aquesta forma, el teu fill no s’assabentarà de res i no patirà.


En el cas que l'operació sigui només de llavi o només de paladar, sol durar entre 3 i 5 h (depenent de la mida de la fissura i de la complexitat del cas). Si a la mateixa intervenció corregeixen el llavi i el paladar tindrà una durada aproximada d’entre 6 o 8 h. Cada segon que el teu fill estigui a quiròfan estarà acompanyat i molt ben cuidat per un equip format per anestesistes, mínim dos cirurgians i un equip d’infermeria molt ben preparat. Recorda que el teu fill està en les millors mans i que vetllaran per ell persones professionals i molt experimentades.


Quan finalitzi la intervenció, el cirurgià es posarà en contacte amb vosaltres per explicar-vos com ha anat la intervenció. Un cop el teu fill hagi despertat de l’anestèsia a reanimació i tingui les constants estables el pujaran a planta. A vegades estan poc temps a reanimació, i d'altres moltes hores. No significa res en especial, simplement l'hospital s'assegura que el vostre fill estigui perfecte abans de portar-ho a l'habitació. Tingueu paciència, a cada moment que passi, cada cop serà més senzill tot.

Estada a planta

Posaran uns maneguets al vostre fill per tal que no pugui doblegar els braços i no pugui tocar-se la ferida ni ficar-se res a la boca. A més, anirà amb la via posada i medicació intravenosa. Si la intervenció és de llavi i té el nas afectat, potser sortirà de quiròfan també amb un conformador (potser l’haureu hagut de comprar abans vosaltres i portar-ho).


En el cas que la intervenció sigui de paladar, és habitual que sentiu que el vostre fill ronca molt en respirar. Penseu que en tancar la fissura, l’aire ja no entra de la mateixa manera que abans, i s’han d’acostumar a respirar amb el paladar tancat.


Quan hagin passat unes hores des de la intervenció, el vostre fill podrà començar a menjar una mica. Us donaran una xeringa especial amb la punta tova per tal que proveu de donar-li llet. Pot ser que no vulgui menjar gaire, no us amoïneu massa, és normal. A poc a poc, cada vegada menjarà més.


Podreu oferir-li tant llet (ja sigui directament del pit, en el cas que l'operació hagi estat sols de llavi, com amb xeringa o biberó postquirúrgic especial) com menjar molt triturat. Es recomana que el menjar no estigui massa calent, ja que els hi pot molestar a la ferida. Feu servir sempre material tou, i eviteu la succió (especialment si l'operació és de paladar).

Arribada a casa

El metge us receptarà medicació per controlar el malestar (normalment paracetamol i ibuprofè) i possiblement antibiòtic. Seguiu exactament les indicacions que us donin i doneu al vostre fill la medicació que us hagin recomanat.  A vegades el patró del son del nadó es veu modificat; tingueu paciència, amb el temps tot tornarà a ser com abans. L'alimentació anirà millorant a poc a poc. Cada dia menjarà més, fins que arribi un moment en què menjarà molt bé.


Durant un mes, el vostre fill o filla haurà d’anar amb maneguets per evitar que es toqui la ferida i que no es fiqui res a la boca. És molt important vigilar això, ja que del contrari es podria obrir la ferida.


Com a consell, us diríem que cerqueu una xarxa de suport que us ajudi els primers dies de postoperatori. Cerqueu amics i família que us ajudin amb la casa, amb els germans, que us cuinin i que us donin suport anímicament i moralment. Recorda que totes les famílies que formem Fícat us acompanyarem en cada pas, us escoltarem i us ajudarem. No estareu sols!

Un mes després de la intervenció

Els cirurgians us hauran visitat en algun moment durant el primer mes per revisar que la cicatrització sigui correcta i comprovar que tot va bé.


Seran els cirurgians qui us diran en quin moment podeu deixar de fer servir els maneguets, quan podeu tornar a fer servir el biberó; quan tornar a donar sòlids a l'infant i de quina manera fer-ho i, en el cas de fissura de llavi, quan heu de començar a fer el massatge a la cicatriu, però generalment, serà un mes després de la intervenció.


Durant aquesta visita que es realitza un mes després, en el cas que durant la intervenció hagi estat necessari col·locar al vostre fill o filla un conformador nasal que es pugui posar i treure, també us ensenyaran com treure'l per netejar-lo i com tornar-lo a col·locar després.

Netejar el conformadors

El conformador nasal es fa servir habitualment quan l'infant presenta fissura de llavi i té el nas afectat. A Vall d'Hebrón, les poques vegades que es fa servir, s'utilitza un conformador nasal fixe, que no requereix neteja i que és l'equip de cirurgia qui el retira en el moment que correspongui, que sol ser a les 4 o 6 setmanes. A Sant Joan de Déu es dóna opció a les famílies que facin servir un de fix o un altre que es pot treure per netejar-ho. 


Si la intervenció es realitza a Sant Joan de Déu, possiblement haureu hagut de comprar un conformador abans de la intervenció. Els cirurgians ja us explicaran on comprar-ho i quin conformador necessitareu. Com dèiem abans, un cop us donin el vistiplau, haureu de treure el conformador per netejar-lo un cop al dia durant tot el temps que seguiu fent servir els conformadors, que sol ser entre 3 i 6 mesos.


El conformador s'ha de treure amb compte, netejar-ho bé amb sabó neutre i amb algun raspallet molt primet que es pugui introduir als forats i eixugar-lo bé. Per tornar a col·locar-lo, heu de posar molta vaselina i introduir-ho pels nadius amb la panxa de la curvatura del conformador cap amunt. No patiu, us ensenyaran a fer-ho correctament.


Si teniu qualsevol problema amb el conformador, que creieu que no entra bé, que es surt, que li fa mal al vostre fill, etc. és molt important que informeu a l'equip de cirurgia, i si podeu enviar una fotografia molt millor. Recordeu que els metges són al vostre costat durant tot el procés, i resoldran tots els vostres dubtes.

El massatge per evitar l’aparició d'una cicatriu hipertròfica

Si la intervenció és de llavi, en el moment que caiguin tots els punts i el cirurgià et doni el vistiplau, haureu de començar a fer massatges a la cicatriu per evitar l'aparició d'una cicatriu patològica.


Què són les cicatrius patològiques o hipertròfiques?

Són lesions de la pell que es formen quan el teixit cicatricial creix en excés fent la cicatriu més gran i vermella. No se sap amb exactitud perquè apareixen,però gràcies a un bon massatge es pot evitar la seva aparició i fins i tot reduir la cicatriu hipertròfica en el cas que aparegui.


El massatge s’ha de realitzar durant un any, tres cops al dia durant 20 minuts cada vegada. Es realitza amb oli de rosa mosqueta o amb cicapost. Es pot realitzar amb els dits o fent servir una pedra de jade triangular. L’objectiu del massatge és evitar la cicatriu hipertròfica (endurida), fer la cicatriu menys visible, millorar la mobilitat, i augmentar la circulació a la zona.


Els moviments a realitzar són els següents:

Som conscients que realitzar aquests massatges és molt complicat en algunes ocasions. La nostra recomanació és que ho intenteu de totes les maneres que pugueu, però sense angoixar-vos en excés. Els massatges són importants, eviten realment l'aparició de la cicatriu hipertròfica, però vosaltres també sou importants. Així que feu el que pogueu.


Algunes famílies aprofiten a fer el massatge quan l'infant dorm, altres ensenyen al nen o a la nena a fer el massatge al seu nino preferit i mentre l'infant fa al massatge al seu nino, els pares aprofiten per anar fent-li a ell, entre jocs i rialles. Feu servir el mòbil, la televisió, canteu o feu un espectacle de titelles; el que se us acudeixi! Aquest massatge no és gens dolorós per l'infant, simplement no els hi agrada que els hi remenin la cicatriu, així que cerqueu la manera que sigui el menys desagradable per tots.


En el pitjor dels casos, si realment us és impossible realitzar el massatge com cal, i finalment la cicatriu s'hipertrofia, heu de saber que existeixen tècniques i tractament estètics que es poden realitzar quan els nens són més gran per eliminar-ho.


Després del massatge, es recomana l'ús de la crema kelocote, dermatix o trofolastin per ajudar a la cicatrització. A més, haureu de fer servir un protector solar d’alta graduació, per evitar l’aparició de taques solars a la zona de la ferida.

Última revisió el 14/06/2021 per T. Sarmiento

COMPARTEIX LA NOSTRA HISTÒRIA

Share by: